Een dagje speleologie op je vrijgezellenfeest

Vrijgezellenfeest speleologie

Zoek je nog naar een avontuurlijke manier om je vrijgezellenfeest in te vullen? Hou je van uitdagingen waar je met je vrienden jaren na datum nog altijd over spreekt? Dan heb je met speleologie gevonden wat je zocht, want een paar uur grotten verkennen is een van de spannendste dingen die bestaan.

Een vrijgezellenfeest is de perfecte gelegenheid om eens aan speleologie te doen. De vrijgezel die zijn of haar jawoord zal geven, mag immers nog een laatste keer eens goed op de proef worden gesteld! Tijdens speleologie maak je een wandeltocht door een grottencomplex en ontdek je aan de lijve wat speleologie precies inhoudt. Bovendien beleef je een leuke groepservaring met je vrienden. Jullie worden door samen aan speleologie te doen een nog hechter team, want je moet sterk op elkaar kunnen vertrouwen.

Je klimt samen over obstakels, reikt elkaar de hand, stelt elkaar gerust, stapt door water en loopt langs stalagmieten en onder druipstenen. Je wordt omgeven door duisternis en het enige wat zichtbaar is, is waar je met je koplamp op richt. Het is een wat enge, maar onvergetelijke vrijgezellenactiviteit! Je ontdekt hoe kleurrijk de ondergrondse gesteenten wel niet kunnen zijn en hoe rustgevend de immens overheersende stilte is die heerst in de grot.

grotten

Professionele begeleiding

Tijdens je tocht in een grot word je voorgegaan door een instructeur die goed zijn weg kent. Je kruipt, loopt en wringt je door de oude spelonken die al honderdduizenden jaren onveranderd zijn gebleven. Dat op zich is al uniek! In sommige grotten glij je met een natuurlijke glijbaan (soms over blubber) naar een verdieping lager om van daaruit verder de doorgang naar buiten te vinden.

Soms moet je rotswanden beklimmen, langs touwen afdalen of zwemmen in een ondergrondse rivier om je een weg uit dit driedimeisioneel doolhof te banen. Er zijn geen voorwaarden om deel te mogen nemen aan een speleologie tocht, maar het is wellicht geen goed idee om mee te gaan in een grot als je je fysiek niet in topvorm voelt en/of geen zin hebt om doornat te worden. Als je wel meegaat, zorg dan zeker dat je oude kleding draagt die vuil mag worden, en warm genoeg is. Onder de grond is het namelijk erg fris!

grotten1

Een heel leuke plek om aan speleologie te doen, is in de Belgische Ardennen. Een aantal organisaties begeleidt er speleologietochten in de plaatselijke grotten.

Daarnaast zijn er ook een aantal organisaties in Nederland die een gangenstelsel hebben gemaakt op hun activiteitenterrein.

Indoor speleologie

Schuilt er geen holbewoner in je en blijf je liever binnen? Dan kun je je eens wagen aan mobiele speleologie en een klimwand. Een klimwand kennen we allemaal van het bolderen, maar mobiele speleologie is minder bekend bij het grote publiek. Bij mobiele speleologie, ook bekend als speleobox, ga je net zoals in een echte grot door een smal en bij momenten benauwend gangenstelsel, maar dan wel minder donker en koud als in het echt. In een houten speleobox zitten allerlei smalle gangenstelsels kriskras door elkaar. De wanden kunnen echter altijd worden geopend, zodat je niet vast kan komen te zitten. Je kunt zo’n speleobox huren en in je tuin zetten, als leuke aanvulling op andere activiteiten. Je kunt een wedstrijdje organiseren en chronometreren wie het snelst door het gangenstelsel geraakt. Zo voel je je toch nog een beetje speleoloog, zonder nat te worden!

 

Delen