Een vrijgezellenfeest in het buitenland: hoe pak je het aan?

Van zodra je als getuige wordt aangeduid, valt je een zware verantwoordelijkheid op de schouders. Hou de speech voor later en vergeet de ringen: het enige wat nu nog van écht van belang is, is het vrijgezellenfeest.
Een vrijgezellenfeest is niet meer of niet minder dan die laatste nacht waarin iedereen, met de vrijgezel in het bijzonder, ongestoord de bloemetjes nog eens buiten kan zetten. Vaak gaat dat gepaard met een aantal uitdagingen en toffe activiteiten om ervoor te zorgen dat er jaren na datum nog steeds over die legendarische dag gesproken wordt.

Op citytrip naar het buitenland voor je vrijgezellenfeest

Hoewel de vrijgezellendag vooral bedoeld is om de vrijgezel nog eens te laten proeven van de ongehuwde vrijheid (voor zolang die nog duurt), zijn ook de andere aanwezigen vaak getrouwde mensen die tijdens het vrijgezellenfeest graag eens wat losbandiger gaan dan normaal. De remmen volledig loslaten lukt het best in een niet-bekende omgeving, waar niemand van jullie betrapt kan worden in met bier besmeurde verkleedkleren terwijl de vrijgezel telefoonnummers van voorbijgangers op zijn of haar achterwerk verzamelt. En geen betere omgeving om zo’n fratsen uit te halen dan in, jawel, het buitenland! De laatste jaren wint zo’n vrijgezellenfeest in het buitenland aan belang en dit bij mannen en vrouwen.

Low-cost vliegreizen

Een vrijgezellenfeest in het buitenland heeft nog een paar ongelofelijke voordelen. Om te beginnen vliegen heel wat low-cost vliegtuigmaatschappijen voor een habbekrats naar alle uithoeken van Europa. Je hoeft niet lang te zoeken om een retourtje te vinden naar een hippe Oost-Europese stad, vaak voor minder dan wat sommige binnenlandse treintickets kosten!

prague2

Waar naartoe voor je vrijgezellenfeest?

Een bestemming kiezen is moeilijker dan het lijkt, want veel evidente locaties voor vrijgezellenfeesten (zoals Amsterdam, Praag of Dublin) hebben hun prijzen opgetrokken. Wil je tijdens het uitgaan ongelimiteerd shotjes of cocktails kunnen bijbestellen zonder schrik te hebben van een astronomische eindafrekening? Dan lacht het bruisende nachtleven van enkele van Oost-Europa’s booming cities zoals Boedapest je toe.

De pintjes in Krakau kosten bijvoorbeeld iets tussen 0,75 en 1 euro, en op restaurant kom je met tien euro per persoon ruimschoots toe. Ook Berlijn is verrassend goedkoop: alle prijzen bedragen ongeveer een derde minder dan de prijzen in Nederland. Bovendien lijkt de Duitse hoofdstad precies gemaakt op maat van vrijgezellenfeesten. In het voormalige oosten, nabij Friedrichshain, bevind je je tussen de trendsetters van het Europese nachtleven. Wat in Berlijn begint als een muzikaal experiment, waait jaren later vaak over naar de rest van Europa. Die vooruitstrevende muziekscene in een historische setting (ideaal voor city games) maakt van Berlijn een van de populairste en meest betaalbare vrijgezellenfeest steden van Europa.

Plan je buitenlandse vrijgezellenfeest goed vooraf

Nog kort even iets over de praktische kant van de zaak. Veel verschilt de organisatie van een vrijgezellenfeest in het buitenland niet met de organisatie van een vrijgezellenfeest in eigen land. In beide gevallen moet je vervoer en/of accommodatie regelen voor achteraf. Het enige verschil is nu dat je vliegtuigtickets moet boeken.

De vliegtuigtickets en hotelreservatie doe je het best nadat alle aanwezigen hun bijdrage hebben gestort, zodat achteraf discussies over geld worden vermeden. Stel ook een lijstje op van alle extra’s die je wil meenemen, zoals vrijgezellenfeestaccessoires en feestkledij. De praktische organisatie is niet meteen het leukste deel van het vrijgezellenfeest, maar het is wel erg belangrijk om het vrijgezellenfeest vlotjes te laten verlopen.

Delen