Vrijgezellenfeest idee: wijn- of bierproeverij workshop

Een wijn- of bierproeverij is de ideale activiteit voor een vrijgezellenfeest. Als er een aansluitend diner volgt is de avond al bijna helemaal georganiseerd.

Wijnproeverij op je vrijgezellenfeest

Als je ‘wijnproeverij’ googelt vind je veel sites die een kalender bijhouden van alle wijnproeverijen in de buurt. Zo heb je een overzicht, en wordt het makkelijker om een datum vast te prikken die voor iedereen past.

Wijnproeverijen kunnen georganiseerd worden op locatie of bij je thuis. Zelf een wijnproeverij organiseren is niet zo moeilijk. Je kan een soort van workshop laten geven, dit is misschien interessant want zo moet je de wijnen niet zelf kiezen en kan je veel te weten komen over hoe je wijnen moet proeven. In beide gevallen zal de prijs rond de 8 euro per persoon liggen.

Wil je het liever zelf organiseren? Dan hebben we enkele leuke suggesties! Je kiest best vier verschillende wijnen per thema, bv. regio, goedkoop, lichte wijnen, … Of je laat je gasten wijnen meenemen die ingepakt zijn in aluminiumpapier, voor een compleet verassingseffect.

Pas op! De volgorde is belangrijk, dit kan namelijk de smaak beïnvloeden. Deze volgorde is: champagne of cava (leuk als aperitief aan het begin van de avond), lichte witte wijn (sauvignon blanc), iets straffere witte wijn (chardonnay), rosé wijn, lichte rode wijn (pinot noir), zwaardere rode wijn (cabernet) en ten slotte zoete dessert wijnen.

Je moet niet al deze soorten proberen maar als je rode én witte wijn in je palet hebt zitten, dan kan je dus best met de witte soort beginnen. Nemen je gasten zelf wijnen mee in aluminiumpapier, dan kan je vragen om de soort wijn erop te schrijven.

Gebruik een wine tasting placemat, zo begrijpen je gasten beter wat ze moeten doen en waar ze op moeten letten.

Houd rekening met de temperatuur! Champagne of cava moeten ijskoud geserveerd worden, witte wijn koelkastkoud en rode wijn op kamertemperatuur. Vergeet geen kwispedoor te voorzien, het is de bedoeling dat men de wijn terug uitspuwt. Iets informeler, zoals een plastiek beker is ook goed.

Hoeveel flessen heb je nodig? Een halve fles per gast zou genoeg moeten zijn. Zijn jullie bijvoorbeeld met acht, voorzie dan vijf flessen wijn (althans voor het wijnproeven gedeelte).

Bierproeverij op je vrijgezellenfeest

Is de toekomstige bruidegom niet zo’n wijnfanaat dan is bier ook een goede optie. Net als de wijnproeverij kan ook dit op locatie of thuis. Het prijskaartje bedraagt ongeveer hetzelfde.

Ook bij bieren zijn er verschillende thema’s mogelijk: volgens biertype (blond, pils, witbier, fruitbier, abdijbier, …), volgens seizoen (bockbieren in de herfst, volle bieren in de winter, kruidige lentebieren en frisse witbieren in de zomer), biologische bieren, …

Een bierproeverij (net als een wijnproeverij trouwens) kan op een vrijgezellenfeestje heel gemakkelijk gecombineerd worden met spijs, zoals kaas of zelfs chocolade! Vergeet niet na te gaan of er vegetariërs in de groep zitten of personen met allergieën. Dit geldt ook voor het eventueel aansluitende diner.

Een bierproeftocht of een blind-proeverij is ook een aanrader. Bij de blind-proeverij is het de bedoeling dat men eerst alle bieren proeft, vervolgens wordt men geblinddoekt en moet men raden welk bier het nu ook alweer was.

Heb je veel tijd dan kan je ook allemaal samen zélf een bier proberen brouwen! Je zal wel een maand of twee moeten wachten om het te proeven, als het goed uitkomt misschien op de bruiloft.

Hopelijk heb je nu genoeg informatie,

Schol!

bier

Delen