Workshop koken op je vrijgezellenfeest

Koken is hip. De boekenwinkels worden overrompeld door culinaire boeken en op tv is er wel elke dag een of ander kookprogramma. Een kookworkshop (als onderdeel) van je vrijgezellenfeestje is dus niet zo vreemd en zelfs handig! Het is kostenbesparend, want je hebt een activiteit én een diner voor de prijs van één. Bovendien is het altijd gezellig om samen te koken en je kan er veel uit leren. Ten slotte heb je keuze uit verschillende thema’s en formules. Nog niet overtuigd?

De ingrediënten

Om een workshop koken te organiseren, moet je met een paar dingen rekening houden. Wat zijn de smaakvoorkeuren van de groep en misschien nog belangrijker, van de bruid? Zijn er vegetariërs en/of relevante allergieën of intoleranties? Houd ook rekening met de leeftijd, ervaring en verwachtingen in de groep. Zijn het allemaal keukenprinsessen of eerder experts in microgolfbereidingen? De chef-kok zal hier rekening mee kunnen houden.

Hoeveel gaat het kosten? Normaal gezien bedraagt de prijs per persoon rond de 50 à 60 euro. Een tip: houd sites als Groupon in het oog, vaak bieden zij acties aan en kan de prijs een heel stuk naar beneden gaan.

De bereiding

Op locatie of thuis? Kookworkshops worden tegenwoordig in vrijwel elke stad aangeboden, wie weet zelfs in je kleine dorp! Door de grote hype is het aanbod groot. Als je ervoor opteert om de kookworkshop in je eigen keuken te houden, ben je best met een kleine groep, iedereen moet kunnen meedoen! Deze optie wordt echter niet door alle organisaties aangeboden.

Het handige aan een workshop koken is dat je keuze hebt over veel verschillende thema’s en formules. Je kan kiezen voor een culinaire wandeling, voor de workshop begint ga je langs exotische en gespecialiseerde winkels om de ingrediënten te kopen.

Foodpairing is voor de durvers, hierbij is het de bedoeling dat je ingrediënten combineert die gelijkaardige smaakelementen bevatten. Bijvoorbeeld kiwi met oesters of aardappelen met chocolade. Niet spannend genoeg? Bereidingen met insecten worden ook vaak aangeboden.

Niet zo’n fan? Geen zorgen, ook andere thema’s zijn beschikbaar: cupcakes, zuiders, Aziatisch, gezond, … Sommige organisaties bieden zelfs een speciale vrijgezellenfeestformule! Zie je het niet meteen staan op hun website, je kan altijd bellen en er naar informeren of het mogelijk is.

Bekende chefs bieden zichzelf vaak aan om kookworkshops te geven. De kans dat je Jamie Oliver, The Naked Chef, kan strikken is klein. Maar die chef van dat kookprogramma dat de openbare omroep altijd ’s middags uitzendt, misschien wel.

Wie eten zegt, zegt ook wijn. Welke wijn past het beste met welke ingrediënten? Jullie zullen veel moeten proeven… Gezellig natafelen hoort er natuurlijk ook bij! Na afloop van de workshop krijg je de recepten mee naar huis, daar kan je nog jaren van nagenieten.

Serveertip

Geef de bruid een leuke of sexy keukenschort cadeau, zoals deze:

keukenschort bruid

Na de kookworkshop is er nog de mogelijkheid om uit te gaan, dan kan het vrijgezellenfeestje écht beginnen. Veel plezier!

Photo credits to Keukenschort Bruid.

Delen