Ziek na een vrijgezellenfeest… Wat helpt tegen een kater?

Stevig gedanst en gedronken op je vrijgezellenfeest? Zo hevig dat je nu met een bonkend hoofd en een rebelse maag in bed ligt? Om nog maar te zwijgen van je kamer die rondtolt wanneer je even opstaat om naar het toilet te gaan! Met onze tips uit ‘Vrijgezellenfeest: ja! Kater: nee! Wat te doen om niet ziek te worden van het drinken?’ was zoiets niet gebeurd, maar gelukkig kennen we ook wat middeltjes om een kater te bestrijden.

Gemiddeld heeft je lichaam een tot een anderhalf uur nodig om een glas alcoholische drank te verwerken. Wanneer je veel drinkt, hopen afvalstoffen zich op en loopt het afbraakproces vertraging op. De ochtend na het dronken feestgedruis is je lichaam dus nog altijd druk in de weer om de alcohol van de vorige nacht te verwerken. Dat kost veel energie: je suikerspiegel zakt en je verbrandt een hele hoop eiwitten en mineralen waardoor je je ziek en misselijk voelt. Ook je nieren draaien overuren waardoor je veel water verliest en die bonkende hoofdpijn hebt.

Wat helpt nu tegen dat onaangename gevoel en wat niet? We lijsten het voor je op.

1. Slaap voldoende

Ook al kom je pas thuis wanneer het alweer licht is, kruip toch maar in je bed. Zelfs al is het maar voor enkele uren, want een korte nachtrust is beter dan helemaal geen. Hoef je ’s ochtends niet vroeg op te staan, blijf dan wat langer liggen maar zorg ervoor dat je nog een normale dag met ontbijt, lunch en avondeten hebt.

2. Heb je een kater, drink dan water

Een kater – en vooral de hoofdpijn – krijg je omdat je uitdroogt. Water drinken is dus een erg logische maar heel efficiënte oplossing! Ook sportdranken en groene (geen zwarte) thee doen wonderen.

Laat de koffiemachine maar even links liggen want van een kopje droog je nog meer uit! Van vruchtensap kikker je wel op maar je perst het fruit beter zelf want je maag kan wel eens protesteren wanneer je te veel sap uit een pak op hebt.

SONY DSC

3. Vergeet niet te eten

Je hebt er misschien niet altijd zin in als je ziek bent, maar eten helpt om een kater te bestrijden! In eieren zit bijvoorbeeld cysteïne die bepaalde giftige stoffen afbreekt. In bananen zit dan weer veel kalium, waarvan je ook opknapt. Groenten en fruit die veel vocht bevatten (tomaten, komkommers, watermeloenen, enz.) zijn ook goede middelen om de waterreserves in je lichaam weer op te vullen.

groenten

Geloof niet alles

Vraag je oma wat helpt tegen het ziek zijn of het braken en je krijgt vast en zeker een hele waslijst volkswijsheden naar je hoofd geslingerd. Maar soms zijn zelfs je eigen grootouders niet te vertrouwen! Drink bijvoorbeeld geen alcohol om een kater te bestrijden. Je opa heeft gelijk wanneer hij zegt dat je er beter van wordt, maar dat is maar tijdelijk. Wanneer je lichaam de giftige stoffen begint te verwerken, komt het ellendige katergevoel gewoon weer terug en is het ook dubbel zo erg!

Photo credits to RelaxingMusic (Slaap), Antoine K (Water)

Delen